Csontritkulás (oszteoporózis) megelőzése, kezelése


Mely készítményekkel előzhető meg és kezelhető a csontritkulás?

A csonttömeg és szerkezet megtartását és javítását több készítmény is elősegíti.

A csontritkulás (oszteoporózis) megelőzése, mérséklése érdekében az egyik legfontosabb teendő a kalcium-pótlás. Átlagosan legalább 500-600 mg kalcium bevitelére van szükségünk naponta, bizonyos állapotok (várandósság, szoptatás, kis csonttömeg stb.) esetében azonban többre, 1000-1500 mg-ra is szükség lehet. A kalciumban gazdag ételeket ajánlatos a déli, délutáni és esti étkezéssel elfogyasztani, a kalciumpótlást is lefekvés előtt bevenni, mert a csontátépülés napi ritmusa miatt az este elfogyasztott kalcium sokkal jobban hasznosul.
A csontritkulás gyógyításához napi 1500 mg kalcium mellett 600 mg magnézium, 25-50 mg mangán bevitele is javasolt. Ügyelni kell rá azonban, hogy a tartósan magas napi kalciumbevitel vesekőképződést okozhat.

A kalcium aktív felszívódásához szükség van továbbá D-vitaminra (elsősorban D3-vitamin formájában), ebből a csontritkulás megelőzéséhez napi 25-50 mg szükséges (200-400 NE - nemzetközi egység).

Az egészséges csont és porcállomány megőrzéséhez, csonttörések, porcsérülések gyorsabb gyógyulásához naogyn fontos a B6-vitamin bevitele.

Napi 500 mg C-vitamin bevitelével megelőzhető a csontok kollagénállományának károsodása. Ha a kollagénállomány károsodik, a csontok veszítenek rugalmasságukból, törékenyebbek lesznek.

A csontok anyagcseréjének normális működéséhez K-vitamin és folsav szükséges.

Fontos megemlíteni még a foszfort, mint a csontok fontos építőkövét: habár a foszfor nagy mennyiségben megtalálható a csontjainkban, és hiánya a csontozat leépüléséhez vezet, a túlzott foszforbevitel éppen a kalcium beépülését akadályozza meg, így kerülendő. Napjainkban az élelmiszerekkel rengeteg foszfort viszünk a szervezetünkbe, így pótlására általában nincs szükség, sőt, a túl sok foszfort tartalmazó ételek kerülendőek csontritkulásban szenvedőknél. Ilyenek a szénsavas üdítők, belsőségek, ömlesztett sajtok.

A gyógyszerek közül a flavonoidok és biszfoszfonátok említhetőek például, mint hatékony csontritkulás elleni szerek. Ezek a csontok lebontását végző osteoklaszt sejtek működését.
Szükség lehet még a hasnyálmirigyünkben termelődő kalcitonin adagolására is, amely egy pajzsmirigyhormonon keresztülosteoklaszt sejtek működését gátolja.

Indította: medoki 2016. 05. 27. 14:32-kor
2 tag, 1 kérdés

Kérdések ebben a csoportban

Prolia injekcióval kapcsolatos tapsztalatok

Most váltott a reumatológusom Prolia injekcióra, mivel romlott a csontritkulásom eredménye, de ahogy utánanéztem a mellékhatásoknak, eléggé elbizonytalanodtam, mert a gyakoriak közt szerepelnek olyan bajok, tünetek, amivel már eddig is szenvedtem (izületek, csontok, izmok fájdalmai, fogászati problémák, ami a Syncumar szedése miatt sem egyszerű már, különböző húgyuti és felsőléguti fertőzések, gyomorproblémák stb. amiket nem szeretném ,ha még súlyosabbakká válnának és több bajom lenne, mint már eddig is volt! Hogyan tudnám majd megállapítani, hogy a tüneteim újabbak az injekció miatt, vagy a már eddig is meglevők, amiket az is lehet, hogy az eddigi gyógyszerek okozták, ki tudja? Mielőtt elkezdeném az injekciózást, kiváncsi lennék több beteg véleményére is, akik már eddig is ezt a kezelést kapták. Köszönöm!

Feltette: margareta45 2017. 11. 22. 09:31-kor
Válaszok: 0