Csoportok Csoportok RSS-ben

Csontritkulás (oszteoporózis) megelőzése, kezelése

Mely készítményekkel előzhető meg és kezelhető a csontritkulás?

A csonttömeg és szerkezet megtartását és javítását több készítmény is elősegíti.

A csontritkulás (oszteoporózis) megelőzése, mérséklése érdekében az egyik legfontosabb teendő a kalcium-pótlás. Átlagosan legalább 500-600 mg kalcium bevitelére van szükségünk naponta, bizonyos állapotok (várandósság, szoptatás, kis csonttömeg stb.) esetében azonban többre, 1000-1500 mg-ra is szükség lehet. A kalciumban gazdag ételeket ajánlatos a déli, délutáni és esti étkezéssel elfogyasztani, a kalciumpótlást is lefekvés előtt bevenni, mert a csontátépülés napi ritmusa miatt az este elfogyasztott kalcium sokkal jobban hasznosul.
A csontritkulás gyógyításához napi 1500 mg kalcium mellett 600 mg magnézium, 25-50 mg mangán bevitele is javasolt. Ügyelni kell rá azonban, hogy a tartósan magas napi kalciumbevitel vesekőképződést okozhat.

A kalcium aktív felszívódásához szükség van továbbá D-vitaminra (elsősorban D3-vitamin formájában), ebből a csontritkulás megelőzéséhez napi 25-50 mg szükséges (200-400 NE - nemzetközi egység).

Az egészséges csont és porcállomány megőrzéséhez, csonttörések, porcsérülések gyorsabb gyógyulásához naogyn fontos a B6-vitamin bevitele.

Napi 500 mg C-vitamin bevitelével megelőzhető a csontok kollagénállományának károsodása. Ha a kollagénállomány károsodik, a csontok veszítenek rugalmasságukból, törékenyebbek lesznek.

A csontok anyagcseréjének normális működéséhez K-vitamin és folsav szükséges.

Fontos megemlíteni még a foszfort, mint a csontok fontos építőkövét: habár a foszfor nagy mennyiségben megtalálható a csontjainkban, és hiánya a csontozat leépüléséhez vezet, a túlzott foszforbevitel éppen a kalcium beépülését akadályozza meg, így kerülendő. Napjainkban az élelmiszerekkel rengeteg foszfort viszünk a szervezetünkbe, így pótlására általában nincs szükség, sőt, a túl sok foszfort tartalmazó ételek kerülendőek csontritkulásban szenvedőknél. Ilyenek a szénsavas üdítők, belsőségek, ömlesztett sajtok.

A gyógyszerek közül a flavonoidok és biszfoszfonátok említhetőek például, mint hatékony csontritkulás elleni szerek. Ezek a csontok lebontását végző osteoklaszt sejtek működését.
Szükség lehet még a hasnyálmirigyünkben termelődő kalcitonin adagolására is, amely egy pajzsmirigyhormonon keresztülosteoklaszt sejtek működését gátolja.

Indította: medoki 2016. 05. 27. 14:32-kor
2 tag, 1 kérdés

Allergia csoport. Általában az allergiáról

Allergiától sokan szenvedünk, és sokféle anyag, élelmiszer, gyógyszer válthat ki allergiás reakciót. Az allergia egy túlzott válasz az immunrendszer részéről olyan anyagokra (vegyszerek, élelmiszerek, gyógyszerek, pollen stb.), amelyekre egyébként semmilyen reakciót nem kellene adnia.
Az allergia kellemetlen tüneteit az allergénekkel való érintkezés során a szervezet által felszabadított (citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok) okozta gyulladás miatt érezzük.
Allergiával kapcsolatos kérdéseit ebben a csoportban is felteheti!

Indította: medoki 2016. 02. 20. 17:49-kor
1 tag, 0 kérdés


Gerincsérv

A gerincsérv okozta mindennapi kellemetlenségek csökentése gyógyszer és műtéti eljárás nélkül.

Indította: noomy 2015. 11. 25. 13:21-kor
2 tag, 1 kérdés

Magas vérnyomás

Gyűjtsük össze a magas vérnyomással (hipertónia) kapcsolatos kérdéseket, tippeket, javaslatokat itt!

Indította: medoki 2015. 11. 23. 11:40-kor
1 tag, 0 kérdés

Cukorbetegek csoportja

Azért hoztam létre a csoportot,hátha létre jön egy orvos beteg kapcsolat,ahol nem kezelnek hanem gyógyítani akarnak. Az itteni pozitív eredményt természetesen megosztanánk a kapcsolatainkon keresztül. Nagyon jó szívvel várom sorstársaimat ide a csoportba,bízva abban,hogy meg talál minket egy kiváló gyógyító orvos. Jöjjetek hát és csatlakozzatok hozzánk.

Indította: ferenc57 2010. 09. 27. 16:17-kor
3 tag, 0 kérdés


HLHS (hipopláziás bal szívfél szindróma) csoport

Bár nagyon ritka betegségről van szó, mi sajnos az érintettek közé tartozunk.

Indította: qvark 2009. 03. 25. 22:21-kor
4 tag, 1 kérdés
Címkék: hlhs szív

természetes gyógymódok

Olyan jól képzett, akkreditált vizsgával rendelkező kollégákat várok ide, akikhez a betegek bátran fordulhatnak, vagy az orvoskollégák küldhetnek.Várom ide az orvos és nem orvos kollégákat, hogy szakmai problémák esetén megtaláljuk egymást, mert hiszem, hogy orvos és nem orvos rengeteget tanulhat egymástól... Szeretném, ha nemcsak a tananyagban létezne a "konzulens orvos" fogalma, hanem ezen a fórumon keresztül meg is valósulna! Dr. Patkó Katalin

Indította: Urzy 2008. 12. 15. 20:40-kor
4 tag, 0 kérdés

Fitness és wellness kedvelők klubja

Itt tudunk összegyűlni, akik szeretik és csinálják.
Éljen a fittség!

Indította: Xinta70 2008. 12. 12. 09:12-kor
3 tag, 0 kérdés

Hálapénz

Akár elfogadjuk, akár nem: a hálapénz része életünknek.
Majdhogynem be van építve a rendszerbe, nélküle nem menne az egész. Vagy mégis?
Mi lenne, ha nem adnák a betegek?
Mi lenne, ha nem kapnák az orvosok?
Más módon kifejezhető-e a hála?
Tényleg háláról szól-e, vagy valami másról?

Indította: Xinta70 2008. 12. 09. 12:25-kor
4 tag, 1 kérdés

Egészség és kalkulátorok

Szerintetek mire valók és mire alkalmasak a különböző egészségügyi kalkulátorok?
Sok minden kiszámítható (testtömeg index, születési időpont), de nem minden.

Indította: DrM 2008. 12. 09. 12:07-kor
2 tag, 1 kérdés