DICLAC gyógyszer leírása, hatása, mellékhatásai

1. Milyen típusú gyógyszer a Diclac 150 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Diclac 150 mg retard tabletta gyulladásgátló és gyulladásos eredetű fájdalom és az ezt kísérő láz csillapítására alkalmas gyógyszer. A Diclac 150 mg retard tabletta az alábbi állapotok kezelésére alkalmazható:
- akut és krónikus ízületi gyulladás (köszvényes roham, reumatoid gyulladások) és más gyulladásos reumatikus gerincbántalmak,
- degeneratív ízületi és gerincbetegségek,
- a lágyrészek reumás betegségei,
- sérüléseket, ill. műtéteket követő gyulladások, fájdalmas duzzanatok.
Hogyan hat a Diclac 150 mg retard tabletta?
A Diclac 150 mg retard tabletta a gyulladásért, a fájdalomért és a lázért felelős molekulák (prosztaglandinok) létrejöttének a gátlásával enyhíti a gyulladás tüneteit, pl. a fájdalmat és a duzzanatot. Ugyanakkor nem szünteti meg a gyulladást és/vagy a lázat kiváltó okokat.
Kezelőorvosa elrendelheti a Diclac 150 mg retard tabletta szedését még egyéb fájdalmak, gyulladások kezelésére is.
Amennyiben kérdései vannak arra vonatkozóan, hogy a Diclac 150 mg retard tabletta hogyan hat és miért írták fel Önnek ezt a gyógyszert, forduljon kezelőorvosához.
A Diclac 150 mg retard tablettával történő kezelés alatti ellenőrzés
Ha Önnek diagnosztizált szívbetegsége van vagy fennállnak a szívbetegség jelentős kockázati tényezői, kezelőorvosa rendszeresen újraértékeli, hogy Ön folytassa-e a Diclac 150 mg retard tablettával történő kezelést, különösen akkor, ha a kezelés 4 hétnél hosszabb ideig tart.

Ha valamilyen májkárosodása, vesekárosodása vagy vérképeltérése van, akkor a kezelés alatt vérvizsgálatokat fognak végezni Önnél. Ezekkel ellenőrizni fogják a májműködését (transzamináz szintek) vagy a veseműködését (kreatinin-szint) vagy a vérképét (a fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék számát). Kezelőorvosa figyelembe veszi ezeknek a vérvizsgálatoknak az eredményét, hogy eldöntse, abba kell-e hagynia a Diclac 150 mg retard tabletta szedését, vagy meg kell-e változtatni annak adagját.
2. Tudnivalók a Diclac 150 mg retard tabletta szedése előtt
Pontosan kövesse kezelőorvosa vagy gyógyszerésze utasításait, még akkor is, ha eltérnek az ezen betegtájékoztatóban szereplő általános információktól.
Ne szedje a Diclac 150 mg retard tablettát:
- ha allergiás (túlérzékeny) a diklofenákra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha valaha is allergiás reakciója alakult ki gyulladás vagy fájdalom kezelésére alkalmazott gyógyszer (pl. acetilszalicilsav, diklofenák vagy ibuprofén) bevételét követően. Ilyen allergiás reakció például az asztmás roham, orrfolyás, bőrkiütés, arcduzzanat. Ha azt gondolja, hogy allergiás lehet, kérjen tanácsot kezelőorvosától.
- ha aktív gyomor- vagy bélfekély, vérzés vagy a tápcsatorna falának átfúródása áll fenn.
- ha kórelőzményében korábbi nem-szteroid gyulladásgátló-kezeléssel összefüggő gyomor-bélrendszeri vérzés és/vagy átfúródás szerepel.
- ha a kórelőzményében visszatérő gyomor-, és/vagy bélrendszeri fekély vagy vérzés előfordul (két vagy több egymástól független fekély vagy vérzés).
- ha emésztőrendszeri vérzése van, melynek a tünete lehet a véres vagy fekete széklet.
- ha súlyos vese- vagy májbetegségben szenved.
- ha súlyos szívelégtelenségben szenved.
- ha a terhességének utolsó három hónapjában van.
- gyermekek és 14 éven aluli serdülőkorúak nem szedhetik a készítményt.
- ha diagnosztizált szívbetegségben és/vagy agyérbetegségben szenved, pl. ha szívrohama, szélütése, átmeneti agyi keringési zavara (TIA) volt, vagy ha a szívhez vagy az agyhoz vezető erekben elzáródása volt, vagy ha műtétet végeztek Önnél az elzáródások megszüntetésére vagy áthidalására (ún. bypass-műtét).
- ha keringési problémái vannak vagy voltak (ún. perifériás artéria-betegség).
Ha ezek bármelyike érvényes Önre, közölje kezelőorvosával és ne vegyen be Diclac 150 mg retard tablettát! Ha azt gondolja, hogy allergiás (túlérzékeny) lehet, kérje kezelőorvosa tanácsát!

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Diclac 150 mg retard tabletta csak kifejezett elővigyázatossággal (azaz nagyobb időközökben vagy csökkentett dózisban) és szigorú orvosi felügyelet mellett adható:
- ha Önnél pangásos szívelégtelenség (NYHA-I) vagy jelentős szív-és érrendszeri kockázati tényező áll fenn, mint a magas vérnyomás, a kórosan magas vérzsír (koleszterin, triglicerid)-szint, a cukorbetegség, vagy dohányzik és kezelőorvosa úgy dönt, hogy Diclac 75 mg retard tablettát rendel, Ön nem növelheti az adagot napi 100 mg fölé, ha 4 hétnél hosszabb időtartamú kezelésben részesül.
- általában véve fontos, hogy a szív- és érrendszeri mellékhatások kockázatának lehető legalacsonyabb szinten tartása érdekében Ön a Diclac 150 mg retard tablettából azt a legkisebb adagot szedje a lehetséges legrövidebb ideig, amely csökkenti fájdalmát és/vagy duzzanatát.
- ha a Diclac 150 mg retard tablettát más gyulladásgátló gyógyszerekkel, pl. acetilszalicilsavval, kortikoszteroidokkal, véralvadásgátlókkal vagy ún. szelektív szerotonin-visszavétel-gátló (SSRI) készítménnyel egyidejűleg szedi (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Diclac 150 mg retard tabletta").
- ha Ön asztmás vagy szénanáthás, és nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerekre allergiás, bőrviszketéssel vagy csalánkiütéssel járó reakciója van vagy volt.
- ha valaha volt emésztőrendszeri betegsége, pl. gyomorfekély, vérzés vagy szurokszéklet, vagy a múltban gyulladásgátló szerek alkalmazása kapcsán gyomorfájdalma vagy gyomorégése jelentkezett,
- ha vastagbélgyulladása (Colitis Ulcerosa) vagy bélgyulladása (Crohn-betegség) van,
- ha máj-, vagy vesebetegségben szenved,
- ha kiszáradt állapotban lehet (pl. hányás, hasmenés, nagyműtétek előtt vagy után),
- ha duzzadt a lábfeje (mert ez szívelégtelenség fennállására utalhat),
- ha vérzészavarban vagy más vérrendszeri betegségben szenved, beleértve a porfíriát, egy ritka májbetegséget.
- Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre, közölje kezelőorvosával, mielőtt bevenne Diclac 150 mg retard tablettát!
- Ha a Diclac 150 mg retard tabletta szedésének időtartama alatt Ön bármikor szív-, illetve érrendszeri probléma bármely jelét vagy tünetét (pl. mellkasi fájdalom, légszomj, gyengeség vagy kásás beszéd) észleli, azonnal forduljon kezelőorvosához.
- A Diclac 150 mg retard tablettához hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy szélütés (mostanában "sztrók"-ként is említik) kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és kezelési időtartamot!
- Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt strokeja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterinszintje vagy dohányzik), a kezelését beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A Diclac 150 mg retard tabletta csökkentheti a fertőzések tüneteit (pl. fejfájás, láz), ezáltal megnehezítheti a fertőzés észlelését és megfelelő kezelését. Amennyiben nem érzi jól magát és orvoshoz fordul, ne felejtse el megemlíteni, hogy Diclac 150 mg retard tablettát szed.
- Nagyon ritka esetekben a Diclac 150 mg retard tabletta, más gyulladásgátló szerekhez hasonlóan súlyos allergiás bőrtüneteket okozhat (bőrkiütés vagy akár testszerte felhólyagosodó, leváló bőr vagy nyálkahártya, pl. exfoliativ dermatitisz, Stevens-Johnson szindróma). Ezek a reakciók az esetek többségében a kezelés első hónapjában jelentkeznek.
Ha a fenti tünetek bármelyike jelentkezik Önnél, azonnal szóljon kezelőorvosának!

Időskor
Az idős betegek érzékenyebbek lehetnek a Diclac 150 mg retard tabletta hatásaira, mint a fiatalabb felnőttek. Ennek megfelelően az idős betegeknek különösen szigorúan kell követniük a kezelőorvos utasításait, és a tüneteik enyhítésére a lehető legkevesebb tablettát kell bevenniük. Különösen fontos, hogy az idős betegek haladéktalanul értesítsék a kezelőorvosukat az esetleges mellékhatásokról, főként az emésztőrendszeri tünetekről, a fekete vagy véres székletről, és hagyják abba a gyógyszer szedését. Idős betegeknél ezek a mellékhatások végzetesek is lehetnek.
Gyermekek és serdülők
A Diclac 150 mg retard tabletta a hatóanyagok mennyisége miatt gyermekek illetve serdülők (14 éves kor alatt) kezelésére nem alkalmas.
Egyéb gyógyszerek és a Diclac 150 mg retard tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Figyeljen arra, hogy az itt megadott adatok a gyógyszer rövid ideig történő szedésére is vonatkoznak!

Különösen fontos, hogy közölje a kezelőorvosával, ha az alábbi gyógyszerek valamelyikét szedi:
- lítium, vagy szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók (SSRI-k) (a depresszió bizonyos típusainak kezelésére alkalmazott gyógyszerek),
- digoxin (szívbetegségek esetén alkalmazott gyógyszer),
- vizelethajtók,
- ACE-gátlók vagy béta-blokkolók (magas vérnyomás, ritmus-zavarok és szívelégtelenség kezelésére alkalmazott gyógyszerek),
- más gyulladásgátlók, például acetilszalicilsav vagy ibuprofén,
- kortikoszteroidok (a szervezet különböző gyulladásainak csökkentésére szolgáló gyógyszerek),
- véralvadásgátlók és vérlemezkék működését gátló szerek,
- cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek, kivéve az inzulint,
- metotrexát (bizonyos típusú daganatos betegségek és ízületi gyulladások kezelésére szolgáló gyógyszer),
- ciklosporin, takrolimusz (elsősorban szervátültetések után alkalmazott gyógyszer),
- trimetoprim (egy, a húgyúti fertőzések megelőzésére vagy kezelésére alkalmazott gyógyszer),
- kinolon típusú antibiotikumok (fertőzések ellen alkalmazott gyógyszerek),
- kolesztipol és kolesztiramin (koleszterinszint csökkentésére szolgáló gyógyszerek),
- fenitoin (epilepsziás görcsrohamok kezelésére alkalmazott gyógyszer),
- májenzimgátló gyógyszerek pl. egyes gombás fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszer (vorikonazol).
- Mielőtt elkezdené a diklofenák szedését, feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha
- dohányzik,
- cukorbeteg,
- szorító mellkasi fájdalma (angina), trombózisa, magas vérnyomása van, vagy magas a koleszterin- vagy triglicerid-szintje.
A Diclac 150 mg retard tabletta szedése alatt mellőzze az alkoholfogyasztást!
Más gyógyszer egyidejűleg csak a kezelőorvos beleegyezésével szedhető, mivel az együttes alkalmazás során jelentősen módosulhat a gyógyszerek hatása. Műtéti beavatkozás előtt való bevételéről az orvost vagy fogorvost tájékoztatni kell.

A Diclac 150 mg retard tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A retard tablettát szétrágás nélkül, bőséges folyadékkal kell bevenni. Éhgyomorra nem tanácsos bevenni. Érzékeny gyomrú betegek a retard tablettákat mindig étkezés közben vegyék be!
A Diclac 150 mg retard tabletta szedése alatt mellőzze az alkoholfogyasztást, ugyanis fokozódhatnak a gyógyszer mellékhatásai!

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A terhesség első és második harmadában kizárólag akkor vegyen be Diclac 150 mg retard tablettát, ha kezelőorvosa -az Ön terhessége ismeretében- ezt előírta. Ebben az esetben a kezelőorvosa írja elő készítmény adagolását és a kezelés időtartamát.
Más gyulladásgátlókhoz hasonlóan Diclac 150 mg retard tablettát sem szabad szedni a terhesség utolsó 3 hónapjában, mivel az káros lehet a magzatra vagy gondokat okozhat a szülés során.
Közölje a kezelőorvosával, ha szoptat.
Ne szoptasson, ha Diclac 150 mg retard tablettát szed, mivel az ártalmas lehet a csecsemője számára.
Termékenység
A Diclac 150 mg retard tabletta megnehezítheti a teherbeesést. Amennyiben Ön teherbe kíván esni, vagy nehézségei vannak a teherbeeséssel, csak feltétlenül szükséges esetben szedjen Diclac 150 mg retard tablettát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszerkészítmény még az utasításoknak megfelelő alkalmazás esetén is oly mértékben megváltoztathatja a reakciókészséget, hogy az veszélyeztetheti az utcai forgalomban történő aktív részvételt, továbbá korlátozhatja a gépeken történő munkavégzés képességét.
Az alkoholfogyasztás jelentősen fokozza a gyógyszer ezen mellékhatását. Ezért az orvos egyedileg határozhatja meg, hogy a gyógyszer milyen mennyisége és mely adagolási módon történő alkalmazása mellett szabad járművet vezetni, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni.
Amennyiben szédül, aluszékony, vagy látászavara van, ne vezessen és ne kezeljen gépeket!
A Diclac 150 mg retard tabletta tejcukrot tartalmaz
Tejcukor-érzékenység esetén figyelembe kell venni, hogy a retard tabletta 83,5 mg laktózt is tartalmaz.
3. Hogyan kell szedni a Diclac 150 mg retard tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja:
Egyszeri adag: 1 retard tabletta (150 mg diklofenák), mely egyben a legmagasabb napi adagot is jelenti. Ezt nem szabad túllépni.
Alkalmazása gyermekeknél és 14 év alatti serdülőknél: a Diclac 150 mg retard tabletta magas hatóanyagtartalma miatt nem adható.
60 év feletti betegek adagjait fokozott gondossággal állapítja meg az orvos.
Megfelelő terápiás választ követően az adagolás - a tünetekhez igazítva - a legkisebb, még kielégítő dózisokra csökkentendő.
A retard tablettát szétrágás nélkül bőséges folyadékkal, étkezés közben vagy után javasolt bevenni.
Reumás megbetegedések kezelésekor a diklofenák alkalmazását huzamosabb ideig is előírhatja az orvos.
A mellékhatások előfordulása minimálisra korlátozható, ha a legkisebb hatásos adagot a szükséges legrövidebb ideig alkalmazzák.
Ha az előírtnál több Diclac 150 mg retard tablettát vett be
Haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát! Vigye magával a gyógyszer dobozát is!
Ha elfelejtette bevenni a Diclac 150 mg retard tablettát
Következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Néhány mellékhatás súlyos lehet
Néhány nem gyakori mellékhatás, amely 1000 betegből 1-10 betegnél jelentkezhet, különösen ha hosszú ideig magas (150 mg) napi adagban alkalmazzák:
- Hirtelen kialakuló vagy nyomó jellegű mellkasi fájdalom (a szívinfarktus vagy szívroham tünetei).
- Lefekvéskor jelentkező légszomj, nehézlégzés, a lábak vagy az alsó végtagok vizenyője (a szívelégtelenség tünetei).
- Ritka, vagy nagyon ritka mellékhatás, amely 10 000 betegből kevesebb mint 1-10 betegnél jelentkezhet:
- Magától kialakuló vérzés vagy véraláfutás (az alacsony vérlemezkeszám tünetei).
- Magas láz, gyakori fertőzések, tartós torokfájás (a fehérvérsejtek egyik fajtája hiányának - agranulocitózis - a tünetei).
- Nehézlégzés vagy nehezített nyelés, bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, szédülés (a túlérzékenység, anafilaxiás vagy anafilaktoid reakciók tünetei).
- Elsősorban az arc és a torok feldagadása (az angioödéma tünetei).
- Zavart gondolatok vagy hangulat (pszichotikus kórképek tünetei).
- Memóriazavar (a memóriaromlás tünetei).
- Görcsrohamok (a konvulziók tünetei).
- Szorongás.
- Tarkókötöttség, láz, hányinger, hányás, fejfájás (a nem fertőzéses eredetű agyhártyagyulladás tünetei).
- Hirtelen jelentkező, súlyos fejfájás, émelygés, szédülés, zsibbadás, beszédképtelenség, a beszéd nehezítettsége, a végtagok vagy az arc gyengesége vagy bénulása (az agyi történés vagy a szélütés tünetei).
- Hallászavar (a hallásromlás tünetei).
- Fejfájás, szédülés (a magas vérnyomás, hipertónia tünetei).
- Bőrkiütés, bíborszínű-vöröses pontszerű kiütések, láz, viszketés (a bőrben kialakuló érgyulladás tünetei).
- Hirtelen kialakuló nehézlégzés és mellkasi szorító érzés, sípoló légzéssel vagy köhögéssel (az asztma vagy ha láz is kíséri, akkor a tüdő kötőszövetes gyulladása, a pneumonitisz tünetei).
- Vérhányás (hematemezis) és/vagy fekete vagy véres széklet (a tápcsatornából eredő vérzés tünetei).
- Véres hasmenés (a vérzéses hasmenés tünetei).
- Szurokfekete széklet (a vérszékelés tünetei).
- Gyomorfájdalom, hányinger (a tápcsatornában lévő fekély).
- Hasmenés, hasi fájdalom, láz, hányinger, hányás (a vastagbélgyulladás, köztük a vérzéses vastagbélgyulladás és a kifekélyesedő vastagbélgyulladás vagy a Crohn-betegség súlyosbodásának a tünetei).
- Erős fájdalom a has felső részében (a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei).
- A bőr vagy a szemek besárgulása (a sárgaság tünetei), hányinger, étvágytalanság, sötét vizelet (a májgyulladás/májelégtelenség tünetei).
- Influenzaszerű tünetek, fáradtság, izomfájdalom, emelkedett májenzimszintek a vérvizsgálati eredmények között (a májbetegség, köztük a nagyon gyors lezajlású májgyulladás, a májelhalás, májelégtelenség tünetei).
- Hólyagképződés (a bőr felhólyagosodásával járó bőrgyulladás tünetei).
- A bőr vörös vagy lilás elszíneződése (érgyulladás lehetséges tünetei). Bőrkiütések, hólyagok az ajkakon, szemhéjakon vagy a szájnyálkahártyán (afták). Bőrgyulladás, bőrhámlás (az eritéma multiforme, vagy ha lázzal is jár, akkor a Stevens-Johnson szindróma vagy a toxikus epidermális nekrolízis tünetei).
- A bőr hámlásával járó bőrkiütés (exfoliatív dermatítisz tünetei).
- A bőr napfénnyel szembeni fokozott érzékenysége (a fotoszenzitivitási reakció tünetei).
- Bíbor színű foltok a bőrön (a purpura vagy ha allergia okozza, akkor a Schönlein-Henoch-féle purpura tünetei).
- Vizenyő, gyengeség vagy kóros vizeletürítés (a heveny veseelégtelenség tünetei).
- Túl nagy mennyiségű fehérje a vizeletben (a fehérjevizelés tünetei).
- Az arc vagy a has feldagadása, magas vérnyomás (a nefrózis szindróma tünetei).
- Nagyobb vagy kisebb mennyiségben termelődő vizelet, álmosság, zavartság, hányinger (a tubulointersticiális nefrítisz tünetei).
- Sokkal kisebb mennyiségben termelődő vizelet (a vesepapilla elhalás tünetei).
- A szervezet egészét érintő vizenyő (az ödéma tünetei).
Ha ezek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát!

Gyakori mellékhatások:
Az alábbi mellékhatások 100 betegből 1 - 10 betegnél jelentkezhetnek
Fejfájás, szédülés, forgó jellegű szédülés, hányinger, hányás, hasmenés, emésztési zavarok (a diszpepszia tünetei), hasfájás, bélgázosság, étvágytalanság (az étvágycsökkenés tünetei), kóros májfunkciós vizsgálati eredmények (pl. emelkedett transzamináz-szintek), bőrkiütés.
Nem gyakori mellékhatások:
Az alábbi mellékhatások 1000 betegből 1 - 10 betegnél jelentkezhetnek, különösen ha hosszú ideig magas (150 mg) napi adagban alkalmazzák:
Szívdobogás-érzés (szapora vagy szabálytalan szívverés), mellkasi fájdalom

További ritka mellékhatások:
Az alábbi mellékhatások 10000 betegből 1 - 10 betegnél jelentkezhetnek
Aluszékonyság (a szomnolencia tünetei), gyomorfájás (a gyomorhurut tünetei), májbetegség, viszkető bőrkiütés (a csalánkiütés tünetei).
További nagyon ritka mellékhatások:
Az alábbi mellékhatások 10 000 betegből kevesebb mint 1 betegnél jelentkezhetnek
Alacsony vörösvértestszám (vérszegénység), alacsony fehérvérsejtszám (leukopénia), zavartság, depresszió, alvászavarok (az álmatlanság tünetei), rémálmok, ingerlékenység, a kezek vagy lábak bizsergése vagy zsibbadása (a fonákérzés tünetei), remegés (a tremor tünetei), az ízérzés zavarai (a diszgeúzia tünetei), látászavarok (a látásromlás, homályos látás, kettős látás tünetei), fülzúgás (a fülcsengés tünetei), székrekedés, szájfekélyek (a szájnyálkahártya-gyulladás tünetei), feldagadt, vörös és fájdalmas nyelv (a nyelvgyulladás tünetei), a nyelőcső betegségei, elsősorban étkezés után a has felső részében jelentkező fájdalom (az intesztinális diafragma betegség tünetei), viszkető, vörös és égő bőrkiütés (az ekcéma tünetei), bőrpír (az eritéma tünetei), hajhullás (az alopécia tünetei), viszketés (a pruritusz tünetei), véres vizelet (a vérvizelés tünetei).

Értesítse a kezelőorvosát, ha ezek bármelyikét észleli.
Diklofenák hatóanyagú gyógyszerek (mint amilyen a Diclac 150 mg retard tabletta) alkalmazása mellett fokozódik a trombózisos események (pl. szívroham (miokardiális infarktus) vagy stroke), kockázata különösen a nagy adagok mellett és hosszú távú kezelés során.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
Amennyiben a Diclac 150 mg retard tablettát néhány hétnél hosszabb ideig alkalmazza, keresse fel kezelőorvosát rendszeres időközönként, hogy megbizonyosodjon valamilyen mellékhatás nem lépett-e fel.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Diclac 150 mg retard tablettát tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe, vagy háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Diclac 150 mg retard tabletta?
- A készítmény hatóanyaga: retard tablettánként 150,0 mg diklofenák-nátrium (25 mg gyorsan felszabaduló formában, 125 mg lassan felszabaduló formában van jelen).
- Egyéb összetevők: vörös vas-oxid E 172, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, A-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, kalcium-hidrogénfoszfát-dihidrát, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, hipromellóz, tisztított víz.

Milyen a Diclac 150 mg retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
10 db, ill. 20 db fehér-rózsaszín kerek, lapos, metszett élű, kétrétegű tabletta átlátszatlan, fehér buborékcsomagolásban és dobozban.

DICLAC kiszerelései és árai

DICLAC 150 mg retard tabletta

Gyógyszer: DICLAC
Hatóanyag: diclofenac

Betegtájékoztató: 1. Milyen típusú gyógyszer a Diclac 150 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? A Diclac 150 mg retard tabletta gyulladásgátló és gyulladásos eredetű fájdalom...DICLAC 50 mg/g gél

Gyógyszer: DICLAC
Hatóanyag: diclofenac

Betegtájékoztató: 1. Milyen típusú gyógyszer az Diclac gél és milyen betegségek esetén alkalmazható? Egyes, általában idősebb korban jelentkező reumás eredetű, az ízületekben zajló elváltozások,...

DICLAC 75 mg retard tabletta

Gyógyszer: DICLAC
Hatóanyag: diclofenac

Betegtájékoztató: 1. Milyen típusú gyógyszer a Diclac 75 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? A Diclac 75 mg retard tabletta gyulladásgátló és gyulladásos eredetű fájdalom és...

Fogalmazza meg kérdését minél bővebben és részletesebben, így többen találnak rá kérdésére, és nagyobb eséllyel kap hasznos választ.  A gyógyszerkeresőben feltűntetett információk a hivatalos betegtájékoztatón alapulnak. Kérjük, hogy a gyógyszerkeresőt csak tájékozódásra használja, és ne orvosi konzultáció helyett! Ha Ön úgy érzi, hogy beteg, vagy az Ön által szedett gyógyszer mellékhatásokat okoz, vagy nem megfelelően fejti ki hatását, erről tájékoztassa kezelőorvosát!
  Gyógyszerkereső


  Gyógyszer keresése név vagy hatóanyag alapján  Gyógyszer keresése kezdőbetű szerint:


  A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z egyéb

  Gyógyszerkereső