ENAP gyógyszer leírása, hatása, mellékhatásai

1. Milyen típusú gyógyszer az Enap injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Enap injekció enalaprilát hatóanyagot tartalmaz, mely az angiotenzin I nevű szervezetben található anyag angiotenzin II-vé alakítását elősegítő (katalizáló), ún. angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) működését gátolja. E hatása révén csökkenti a szisztolés és diasztolés vérnyomást - mégpedig általában felálláskor jelentkező vérnyomáscsökkenés előidézése nélkül.
Hatása az injekció beadása után 15 perccel jelentkezik és 1-4 óra elteltével tetőzik. A hatás időtartama kb. 6 óra.
Javallatok
Magasvérnyomás-betegség (hipertónia) kezelése, ha ez szájon át adható készítményekkel nem lehetséges, például mert:
- súlyos tudatzavar (pl. kóma) áll fenn Önnél,
- az Ön gyomrát ki kell üríteni és üresen kell tartani (pl. bélelzáródásban),
- Ön súlyos felszívódási zavarban szenved (malabszorptiós szindróma),
- Ön gépi lélegeztetésben részesül,
- közvetlenül műtét körüli időszakban emelkedik meg a vérnyomása.
Ha a fenti állapotok rendeződtek, akkor amint lehet, át kell térni szájon át szedhető vérnyomáscsökkentő alkalmazására.
2. Tudnivalók az Enap injekció alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Enap injekciót:
- ha Ön allergiás az enalaprilátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Önnek valaha volt allergiás reakciója erre vagy más hasonló (az ACE-gátlók közé tartozó) gyógyszerre.
- ha Önnél valaha fellépett az arc, az ajkak, a nyelv vagy a gége duzzanata, amely nyelési vagy légzési nehézséget okozott (angioödéma) és ez ismeretlen, vagy örökletes okból következett be.
- ha Ön több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában is helyénvalóbb kerülni az Enap alkalmazását - lásd a "Terhesség" szakaszban).
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkiren hatóanyag tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Enap injekció alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha szívbetegségben szenved,
- ha agyi érbetegsége van,
- vérképzőrendszeri betegségben szenved, pl. alacsony fehérvérsejtszám vagy fehérvérsejt hiány (neutropénia/agranulocitózis), alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia), illetve csökkent vörösvértestszám (anémia),
- májbetegsége van,
- vesebetegsége van (vagy veseátültetésen esett át). Ezek a vér káliumszintjének emelkedéséhez vezethetnek, ami súlyos lehet. Kezelőorvosának esetleg módosítania kell az Enap injekció adagját vagy monitoroznia a vér kálium szintjét,
- ha dialízis-kezelésben részesül,
- ha a közelmúltban súlyos hányás vagy hasmenés lépett fel Önnél,
- ha sószegény étrendet tart, káliumpótlókat, kálium-megtakarító szereket, vagy káliumtartalmú sópótlókat szed,
- ha elmúlt 70 éves,
- ha cukorbetegségben szenved. Az alacsony vércukorszint felismerése érdekében, vércukorszintjét gondosan ellenőriznie kell, különösen a kezelés első hónapja során. Vére kálium szintje is magasabb lehet.
- ha Önnél valaha fellépett olyan allergiás reakció, amely az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, valamint nyelési vagy légzési nehézséggel járt. Tudnia kell, hogy fekete bőrű betegek esetében nagyobb a kockázata az ilyen típusú, ACE-gátlókra adott reakciók fellépésének.
- ha alacsony a vérnyomása (ezt arról veheti észre, ha gyenge vagy szédül, elsősorban álló testhelyzetben).
- Önnek kollagén-vaszkuláris betegsége van (pl. lupusz eritematózusz, reumatoid artritisz vagy szkleroderma), az immunrendszert elnyomó kezelésben részesül, az allopurinol vagy prokainamid nevű gyógyszereket, illetve ezek bármely kombinációját szedi.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II receptor blokkoló (ARB) (szartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkiren.
- Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolit szinteket (pl. kálium) a vérben.
- Lásd még a "Ne alkalmazza az Enap injekciót" pontban szereplő információkat.
- Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Ez a gyógyszer a korai terhesség időszakában nem ajánlott és tilos szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mivel súlyos károsodást okozhat magzatának, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi azt (lásd a "Terhesség" című részt).
- Tudnia kell, hogy ez a gyógyszer fekete bőrű betegek vérnyomását kevésbé hatásosan csökkenti, mint nem fekete bőrű betegekét.
- Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik-e Önre, a gyógyszer alkalmazásának megkezdése előtt kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Ha Ön beavatkozás előtt áll, közölje kezelőorvosával, hogy Önt Enap injekcióval kezelik:
- bármilyen műtét vagy érzéstelenítés előtt (még a fogorvosi rendelőben is).
- ha az LDL-aferézis néven ismert kezelésben részesülni, amely eltávolítja a koleszterint a véréből.
- ha deszenzibilizáló kezelést kap, méh- vagy darázscsípés hatására kialakuló allergiás tünetei enyhítése céljából.
- Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre, a beavatkozás előtt beszéljen kezelőorvosával vagy fogorvosával.
- Gyermekek és serdülők
- Az enalaprilát hatékonysága és biztonságossága gyermekkorban egyelőre nem bizonyított.
- Egyéb gyógyszerek és az Enap injekció
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Ez elsősorban a következőkre vonatkozik:
- más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek (pl. béta-blokkolók), "vízhajtók" (diuretikumok),
- kálium tartalmú gyógyszerek (ideértve az étkezési sópótlókat is);
- cukorbetegség kezelésére használatos gyógyszerek (pl. a szájon át szedhető antidiabetikumokat és az inzulint);
- lítium (bizonyos típusú depresszió kezelésére használt gyógyszer);
- depresszió kezelésére használt, triciklikus antidepresszánsok néven ismert gyógyszerek;
- mentális problémákra adott, antipszichotikumok néven ismert gyógyszerek;
- bizonyos köhögés és meghűlés elleni, valamint testsúlycsökkentő gyógyszerek, amelyek a szimpatomimetikumok néven ismert hatóanyagok valamelyikét tartalmazzák
- bizonyos fájdalomcsillapítók, vagy ízületi gyulladás kezelésére használatos gyógyszerek, pl. aranyterápia;
- nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, ideértve a COX-2 gátlókat is (gyulladások csökkentésére és fájdalom csillapítására használt gyógyszerek);
- acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek;
- vérrögök feloldására használt gyógyszerek (trombolitikumok).
- Ha nem biztos benne, hogy a fentiek közül bármelyik vonatkozik-e Önre, az Enap injekció alkalmazásának megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet:
- Ha Ön angiotenzin II receptor blokkolót (ARB) vagy aliszkirent szed (Lásd még a "Ne alkalmazza az Enap injekciót" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
- Az Enap injekció egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
- Az Enap injekcióval történő kezelés során, egyidejű alkoholfogyasztás esetén szédülés léphet fel. Ennélfogva kerülnie kell az alkohol fogyasztását.
- Terhesség és a szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
- Terhesség
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Kezelőorvosa rendesen azt tanácsolja Önnek, hogy hagyja abba az Enap injekció alkalmazását mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes és egy másik gyógyszert ajánl Önnek az Enap injekció helyett. Ez a gyógyszer a terhesség korai szakaszában nem ajánlott. Ha az Ön több mint 3 hónapos terhes, akkor tilos alkalmaznia, mivel súlyos károsodást okozhat magzatának, ha a 3. terhességi hónap után alkalmazzák.
- Szoptatás
- Közölje orvosával, ha Ön szoptat, vagy hamarosan szoptatni fog. A gyógyszer alkalmazása során nem ajánlott az újszülöttek (a szülést követő első hetekben) - és különösen a koraszülöttek - szoptatása. Idősebb csecsemő esetében kezelőorvosa tájékoztatni fogja a készítmény szoptatás alatti alkalmazásának előnyeiről és kockázatairól, más kezelésekhez képest.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Gépjárművezetéskor, gépek kezelésekor olykor előfordulhat szédülés, vagy fáradtság.
- Az Enap injekció benzil-alkoholt (E1510) és nátriumot tartalmaz
- Az Enap injekció 9 mg benzil-alkoholt tartalmaz milliliterenként. Koraszülötteknek és újszülötteknek nem adható. Csecsemőknél és 3 év alatti gyermekeknél toxikus és allergiás reakciókat okozhat.
- A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag nátriummentes.
- Hogyan kell alkalmazni az Enap injkeciót?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Az Enap injekciót kizárólag kórházban megfelelő orvosi felügyelet és megfigyelés mellett intravénás injekció formájában fogják alkalmazni Önnél.
- Az Enap injekciót lassan (legalább 5 perc alatt) intravénás injekció formájában (közvetlenül vénába) kell beadni.
- Beadható és együtt alkalmazható infúziós oldatok (5%-os glukóz-oldattal, élettani konyhasó oldattal, Ringer-laktát-oldattal) 50 ml-nyi mennyiségével hígítva.
- Korábban enalapril tablettával kezelt betegek esetében az enalaprilát ajánlott adagja 1,25 mg (1 ml) hatórás időközönként.
- Vízhajtók egyidejű alkalmazásakor 0,625 mg (0,5 ml) az enalaprilát javasolt kezdő adagja. Ha ennek hatása 1 óra elteltével sem megfelelő, újabb 0,625 mg (0,5 ml) adható. A továbbiakban 1,25 mg (1 ml) enalaprilátot kell adni hatóránként.
- Veseelégtelenségben, művese kezelés esetén kezelőorvosa egyedileg állapítja meg a szükséges adagolást.
- Ha az előírtnál több Enap injekciót alkalmazott
- A túladagolás leggyakoribb tünete az alacsony vérnyomás (hipotónia); ennek elhárításához általában elegendő hanyatt fektetni a beteget és kissé felpo1colni alsó végtagjait. A nagyfokú vérnyomásesés élettani sóoldat intravénás infúziójával, ill. szükség esetén angiotenzin II adásával szüntethető meg. A túladagolás következményeinek elhárítása közben monitorozni kell a beteg vérnyomását, légzését és a percenkénti vizeltürítés mennyiségét, valamint a szérum káliumszintjét.
- Ha elfelejtette alkalmazni az Enap injekciót
- Ha úgy gondolja, hogy nem kapta meg időben az előírt adagot, forduljon kezelőorvosához.
- Ha bármilyen kérdése van a gyógyszer az alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
- Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- A következők bármelyikének jelentkezésekor hagyja abba az Enap injekció alkalmazását és haladéktalanul tájékoztassa kezelőorvosát:
- megduzzad az arca, ajka, nyelve, vagy gégéje, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.
- megduzzad a keze, lábfeje vagy bokája.
- vörös, a bőr szintjéből kiemelkedő kiütés ("csalánkiütés") alakul ki.
- Tudnia kell, hogy a fekete bőrű betegek esetében nagyobb a kockázata az ilyen típusú reakciók kialakulásának. Ha a fentiek közül bármelyik bekövetkezik, hagyja abba az Enap injekció alkalmazását és azonnal forduljon orvoshoz.
- A gyógyszer alkalmazásának megkezdésekor gyengeség, vagy szédülés jelentkezhet. Ha ez megtörténik, segíthet, ha lefekszik. Mindezeket vérnyomása csökkenése idézi elő és a gyógyszer további alkalmazása során minden bizonnyal enyhülnek. Ha aggódik emiatt, forduljon orvosához.
- További mellékhatások:
- Nagyon gyakori mellékhatások (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet):
- szédülés, gyengeség, hányinger
- homályos látás
- köhögés
- Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- alacsony vérnyomás, a szívritmus változásai, szapora szívverés, angina, vagy mellkasi fájdalom,
- fejfájás, ájulás (szinkópe)
- megváltozott ízérzékelés, légszomj
- hasmenés, hasi fájdalom, bőrkiütés
- fáradtság (kimerültség), depresszió
- az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, nyelési vagy légzési nehézséggel járó allergiás reakciók
- emelkedett kálium és kreatininszint a vérben (mindkettőt általában laboratóriumi vizsgálat mutatja ki
- Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hirtelen vérnyomáscsökkenés
- gyors vagy szabálytalan szívverés (palpitáció)
- szívroham (mely magas kockázatú - a szív és/vagy az agy véráramlási zavaraiban szenvedő - betegeknél valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt lép fel)
- stroke (mely magas kockázatú betegeknél lép fel, valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt)
- zavartság, álmatlanság vagy álmosság, idegesség
- bőrbizsergés vagy -zsibbadás
- forgó jellegű szédülés
- fülcsengés (tinnitusz)
- orrfolyás, torokfájás, vagy rekedtség
- asztma
- az emésztés lelassulása a belekben, hasnyálmirigy-gyulladás
- hányás, gyomorrontás, székrekedés, étvágytalanság
- gyomor-irritáció, szájszárazság, fekély, károsodott veseműködés, veseelégtelenség
- fokozott izzadás
- viszketés vagy csalánkiütés
- hajhullás
- izomgörcsök, kipirulás, általános rossz közérzet, láz, magas testhőmérséklet (láz), impotencia
- magas fehérjeszint a vizeletben (laboratóriumi vizsgálattal mutatható ki)
- alacsony vércukor- vagy vérnátriumszint, magas vérkarbamidszint (mindegyik vérvizsgálattal mutatható ki)
- Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Raynaud-jelenség, ahol a rossz vérkeringés következtében a kezek és lábak nagyon hidegek lehetnek és elfehéredhetnek
- a vér összetételének megváltozása, pl. alacsonyabb fehér- és vörösvérsejtszám, alacsonyabb hemoglobinszint, alacsonyabb vérlemezkeszám
- csontvelő-depresszió
- autoimmun betegségek
- különös álmok, vagy alvászavar
- tüdőbeszűrődések
- orrnyálkahártya-gyulladás
- tüdőgyulladás
- az orcák, a fogíny, a nyelv, az ajkak és a garat gyulladása
- csökkent vizelettermelés
- eritéma multiforme
- Stevens-Johnson-szindróma - súlyos bőrbetegség, melynek tünetei a bőr kivörösödése és hámlása, hólyagos vagy nedvedző bőrelváltozások, illetve a bőr felső rétegének leválása a alatta fekvő rétegekről
- májproblémák, pl. csökkent májműködés, májgyulladás, sárgaság (a bőr vagy a szemek besárgulása), a májenzimek vagy bilirubin magasabb szintjei (vérvizsgálattal mutatható ki)
- az emlőmirigyek megnagyobbodása férfiaknál
- Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- duzzanat a belekben (intesztinális angioödéma)
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Enap injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Enap injekció?
- A készítmény hatóanyaga az enalaprilát. 1,25 mg enalaprilát (enelaprilát-dihidrát formában) 1 ml oldatos injekcióban (1 ampullában).
- Egyéb összetevők: benzil-alkohol, nátrium-klorid, nátrium-hdroxid, desztillált víz injekcióhoz (lásd 2. pont).
Milyen az Enap injekció külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen injekciós oldat.

5 db, 1 ml oldatos injekciót tartalmazó ampulla, dobozban.

ENAP kiszerelései és árai

ENAP 1,25 mg/ml oldatos injekció

Gyógyszer: ENAP
Hatóanyag: enalapril

Betegtájékoztató: 1. Milyen típusú gyógyszer az Enap injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható? Az Enap injekció enalaprilát hatóanyagot tartalmaz, mely az angiotenzin I nevű szervezetben...ENAP 10 mg tabletta

Gyógyszer: ENAP
Hatóanyag: enalapril

Betegtájékoztató: 1. Milyen típusú gyógyszer az Enap tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? Az Enap tabletta az úgynevezett angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátló gyógyszerek...

ENAP 20 mg tabletta

Gyógyszer: ENAP
Hatóanyag: enalapril

Betegtájékoztató: 1. Milyen típusú gyógyszer az Enap tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? Az Enap tabletta az úgynevezett angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátló gyógyszerek...

ENAP 5 mg tabletta

Gyógyszer: ENAP
Hatóanyag: enalapril

Betegtájékoztató: 1. Milyen típusú gyógyszer az Enap tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? Az Enap tabletta az úgynevezett angiotenzin konvertáló enzim (ACE) gátló gyógyszerek...ENAP-HL 10 mg/12,5 mg tabletta

Gyógyszer: ENAP
Hatóanyag: enalapril, hydrochlorothiazide

Betegtájékoztató: 1. Milyen típusú gyógyszer az Enap-HL 10 mg/12,5 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? Magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszer. Az Enap-HL enalapril...

ENAP-HL 20 mg/12,5 mg tabletta

Gyógyszer: ENAP
Hatóanyag: enalapril, hydrochlorothiazide

Betegtájékoztató: Milyen típusú gyógyszer az Enap-HL 20 mg/12,5 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható? - Magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszer. - Az Enap-HL enalapril...

Fogalmazza meg kérdését minél bővebben és részletesebben, így többen találnak rá kérdésére, és nagyobb eséllyel kap hasznos választ.  A gyógyszerkeresőben feltűntetett információk a hivatalos betegtájékoztatón alapulnak. Kérjük, hogy a gyógyszerkeresőt csak tájékozódásra használja, és ne orvosi konzultáció helyett! Ha Ön úgy érzi, hogy beteg, vagy az Ön által szedett gyógyszer mellékhatásokat okoz, vagy nem megfelelően fejti ki hatását, erről tájékoztassa kezelőorvosát!
  Gyógyszerkereső


  Gyógyszer keresése név vagy hatóanyag alapján  Gyógyszer keresése kezdőbetű szerint:


  A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z egyéb

  Gyógyszerkereső