Étrend kiegészítő tápszer felnőtt betegeknek

Étrend kiegészítő tápszer alkalmazására számos esetben kerülhet sor felnőtt betegek esetén. Ezen készítmények, olyan élelmiszerek, melyek különleges táplálkozási igényt elégítenek ki, különleges eljárással készülnek, és orvos felügyelet mellett használandók a betegek diétás ellátásának biztosítására. A tápszerek alkalmazhatók rosszindulatú daganatos betegségek, cukorbetegség, májbetegség, vesebetegség vagy műtét utáni lábadozás időszakban. A tápszerek alkalmazásának célja mindig az, hogy a beteg minél jobb tápláltsági állapotba kerüljön. A tápszerek hivatalos neve speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek.

Speciális gyógyászati célra szánt tápszer

A táplálkozásterápiát a szakorvos mindig a beteg egyéni állapotához igazítja. Ennek két pillére van, a módosított étrend, vagyis a diéta, illetve a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek használata. A táplálásterápia során a beteg állapota határozza meg, hogy a diéta vagy a tápszer alkalmazásának jut-e nagyobb szerep. A speciális gyógyászati célra szánt tápszerek célja az, hogy a normál étkezést kiegészítsék, de alkalmasak arra is, hogy a beteg nagyobb mennyiségben kizárólag ezeket fogyassza.

Tápszerekkel biztosítható a szervezet napi energia-, vitamin, ásványianyag- és nyomelemszükséglete és fenntartható a kiegyensúlyozott táplálkozás. A tápszerek általános összetevői: fehérjék, szénhidrátok, antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok, karotinoidok, omega zsírsavak. A megfelelő hatás érdekében a tápszerekből ajánlott 400-600 ml-t fogyasztani. A speciális gyógyászati célra szánt tápszerek alkalmazása során nem szabad türelmetlennek lenni, a hosszú távú, kitartó alkalmazásuk segíthet, hogy a beteg megközelítse az ideális testsúlyát.

Hízást segítő tápszerek felnőtteknek

Egy felnőtt napi kalóriaszükséglete 2000 kalória körül van. Ha valaki hízni szeretne, akkor érdemes szakemberhez fordulni, aki negatív fogyókúrát, vagyis hízókúrát, más néven roborálást javasolhat. Ennek lényege a kiegyensúlyozott, energia- és fehérjedús étrend bevezetése, az egyénre szabott fizikai aktivitás kialakítása és a pszichés állapot karbantartása. Ajánlott a napi ötszöri étkezés, az inkább sokszor kevesebb elvét követve.

Így elkerülhető, a szervezet túlterhelése a hirtelen megnövelt kalóriabevitel miatt. A több kalória, több munkát is jelent a szervezetnek, így a keringésnek, vesének, májnak. Ezért is különösen fontos a hízókúra során a táplálási terv készítése, étkezési napló vezetése és a fokozatosság elvének betartása. Általában a hízáshoz 300-500 kalóriával kell növelni a napi bevitt mennyiséget.

Speciális gyógyászati célra szánt tápszer
Felnőtt tápszer hízáshoz

Erre a célra jól alkalmazhatók az iható hízást segítő tápszerek, hiszen ezek általában 300 kalóriát tartalmaznak, így napi egy elfogyasztásával, a szervezet túlterhelése nélkül növelhető a bevitt kalória mennyisége és támogatható a kilók gyarapodása.

Folyékony tápszer daganatos betegeknek

A daganatos betegségek kezelése során a jóltápláltság és a jó erőnléti állapot elengedhetetlen. A diagnózis felállítása után a legtöbb beteg elgondolkodik azon, ő mit tehet a gyógyulásért. Az orvosi kezelések (műtét, sugárterápia, kemoterápia) mellett a beteg leginkább a táplálkozásával tud tenni saját gyógyulásáért.

Ahhoz, hogy a beteg súlya ne csökkenjen a kezelések során érdemes gyakran, de kevesebbet enni. Figyelni kell arra, hogy az a kevés viszont kalóriában és fehérjében gazdag legyen. Előfordulhat, hogy a beteg étvágytalanság, nyelési probléma vagy egyéb ok miatt nem tudja a tápanyagszükségletét normál étrenddel elfogyasztani. Ha ilyen állapot áll fenn, mindenképpen tájékoztatni kell a kezelőorvost, aki speciális folyékony tápszert írhat fel.

A tápszerek nem mesterséges táplálékok, elsősorban tehéntejből illetve joghurtból, növényi olajokból és növényi kivonatokból készülnek, és hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. A táplálásterápia fontos része, hogy a betegnek legyen kedve enni. Ennek elérésben sokat segít a kreativitás a folyékony tápszerek elkészítésekor. Keverhetők joghurthoz, turmixhoz, müzlihez, kakaóhoz.

Speciális tápszer ketogén diétához

A ketogén diétát elsősorban epilepsziás betegek, főként gyerekek kezelésére fejlesztették ki. Ez egy alacsony zsír- és szénhidráttartalmú diéta, mely során kevés szénhidrát áll rendelkezésre, ezért a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. Ennek következtében, nő a vér és az agy ketonszintje, mely hozzájárul az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentéséhez. A folyamat támogatható kizárólag neurológus javaslatára felírt, speciális ketogén diétához fejlesztett tápszerrel, mely segíti a ketózis bevezetését és fenntartását.

Bármilyen okból is kerül sor tápszerek alkalmazásra, mindig konzultáljon szakorvosával!